31ste Karel Stegeman Toernooi Belgisch onderonsje
31ste Karel Stegeman Toernooi Belgisch onderonsje

Teamleider Thomas Peppinck komt met een vol blad bier aanzetten. “Hé Jelle. Hier heb je een ‘pintje’. Die heb je wel verdiend.” Coach Jelle Coen en zijn spelersgroep proosten vervolgens samen met de gastgezinnen en hun begeleiders Thomas Peppinck en Ties Schurink uitbundig op de finaleoverwinning van de 31ste editie van het Karel Stegeman Toernooi van voetbalvereniging Ruurlo. In het allesbeslissende duel versloeg KV Mechelen op sportpark ’t Rikkelder Pinkstermaandag hun landgenoten KAA Gent overtuigend: 3-1. En daarmee werd de sfeervolle toernooi editie van 2015 nadrukkelijk met een Belgisch sausje overgoten.

“We hadden bij de ontvangst al een ontzettend goed gevoel over deze jongens. Dit zou het winnende team wel eens kunnen worden. De jongens zijn uit het goede hout gesneden. Vormden een echt team en er heerste een goede discipline. Ze zongen na de eerste kennismaking al direct het Belgische volkslied”, zo verwoordde Michel Jansen namens alle gastgezinnen van het team na afloop van de prijsuitreiking van het toernooi -die traditioneel door Reina Stegeman verzorgd wordt, zijn visie en gevoelens. En inderdaad. Met KV Mechelen kreeg het toernooi een waardige winnaar met als goede tweede KVV Gent. In 2007 debuteerde KV Mechelen op het Karel Stegeman Toernooi. De Belgen stelden toen echter zeer teleur en eindigden dat jaar op de laatste plaats. De begeleiding van het team gaf destijds aan dat ze het toernooi volledig hadden onderschat en ze hoopten nog een keer een kans op een sportieve revanche te krijgen. Na een aantal eerdere verzoeken hiertoe kreeg KV Mechelen dit toernooi van Hans Schurink die verantwoordelijk is voor de samenstelling van het deelnemersveld de kans de ‘misser’ uit 2007 uit te wissen. Mechelen nam niet met het U19 team, maar met de beloften deel. Dit was mogelijk omdat veel spelers van dit team nog de leeftijd hebben om aan het KST te kunnen deelnemen. Het team dat met Jordi Van Lerberghe, Yan De Maeyer, Brandon Wanyberg, Zeb Cannaerts, Daniël Yakovleski en Miguel Mees zes spelers in de gelederen had die al eens voor een nationale jeugdploeg zijn uitgekomen, draaide afgelopen seizoen goed mee in de Beloften Pro League. Het afgelopen seizoen reikte het team tot de kwartfinale van de beker van België voor Beloften en miste het de Play Off 1 net. KV Mechelen behaalde de grootste successen in de vorige eeuw eind jaren 80 onder leiding van Aad de Mos. Het begon met het winnen van de beker in 1987. Een jaar later werd de Europacup II gewonnen, 1-0 tegen Ajax in Straatsburg. Enkele maanden later werd ook de Europese Supercup gewonnen. Na winst thuis tegen PSV met 3-0, werd in Eindhoven met 1-0 verloren. Een seizoen later werd KV Mechelen landskampioen. KV Mechelen is de laatste Belgische club die een Europabeker won. Na financiële problemen in 2002 kon de club toch nog gered worden, maar degradeerde naar de derde klasse en heet vanaf dat moment officieel Yellow Red KV Mechelen. Sinds 2007 speelt de club weer op het hoogste niveau.

Lovend
Jelle Coen die als winnende coach Dennis Henderickx verving was lovend over de organisatie en het niveau van het toernooi. “Super wat een ontvangst en gastvrijheid. En ook de organisatie was strak. Jammer dat een van de speelvelden niet goed in conditie was.” En inderdaad. Dit laatste was het ‘gesprek’ van het toernooi. Na de eerste speeldag op zaterdag besloot de toernooicommissie onder aanvoering van de nieuwe voorzitter Marcel Bos in samenspraak met de scheidsrechters en de coaches van de deelnemende teams om het tweede speelveld in te ruilen voor het derde. “De conditie van de grasmat was absoluut niet goed: te oneffen en te hard van structuur. Het zal nadrukkelijk tijdens de evaluatie ter tafel komen”, zo verklaarde Bos maandagavond na afloop van het toernooi dat voor het eerst gratis toegankelijk was. Wat ook nieuw was, was dat er voor het eerst in de geschiedenis vrouwelijke teambegeleidsters actief waren. Omdat in aanloop naar het toernooi nog een aantal functies van teambegeleiders open stonden besloot de toernooicommissie enkele spelers van de vrouwenafdeling te benaderen. Marcel Bos: “Onze meisjes- en vrouwenafdeling is een van de sterkst groeiende afdelingen binnen de vereniging. Een viertal ‘meiden’ hebben we aan ervaren teambegeleiders gekoppeld en die combinatie viel uitermate goed uit. Petje af voor hun inzet evenals voor al die andere tientallen vrijwilligers en gastgezinnen die het toernooi handen en voeten geven en het toernooi nadrukkelijk dragen.”

Grote belevenis
Het jeugdteam van VV Ruurlo gaf de buitenlandse teams de nodige weerstand. De duels Tegen FC Honka (Finland), Team Aargau (Zwitserland), FC Rad (Servië), KV Mechelen, Sandfjord Fotball (Noorwegen), AS Trencin (Slowakije) en Club Langley (Engeland) werden met respectievelijk 2-0, 3-0, 2-1, 2-0, 5-0, 3-0 en 1-0 verloren. Mede aanvoerder Sander Krabben hield ondanks de nederlagen toch een goed gevoel over aan het toernooi. “Het is telkens weer een grote belevenis. We waren absoluut niet kansloos. Het toernooi had een hoog niveau.” Krabben (21) nam voor het zes achtereenvolgende jaar deel aan het toernooi. “Jammer genoeg mag ik volgend jaar niet meer meedoen.”

Officiële ontvangst
Zoals gewoonlijk werden alle deelnemende teams zaterdag rond het middenuur officieel gepresenteerd op sportpark ’t Rikkelder. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland opende met het hijsen van de nationale driekleur officieel het toernooi. Werden in het verleden de afgevaardigden van de teams door het gemeentebestuur in Kasteel Huize Ruurlo of de Orangerie ontvangen. Zaterdagmorgen vormde Pannenkoekenboerderij De Heikamp de perfecte locatie voor de officiële ontvangst.

Uitslagen
Eindstand: 1. KV Mechelen (België); 2. KAA Gent (België); 3. B.93 (Denemarken); 4. Sandefjord Fotball (Noorwegen); 5. Pogon Szczecin (Polen); 6. Halmstads BK (Zweden); 7. FK Rad (Servië); 8. Team Aargau (Zwitserland); 9. FC Honka (Finland); 10. AS Trencin (Slowakije); 11 Club Langley FC (Engeland); 12 VV Ruurlo. Beste speler: Jeff Callebaut (KAA Gent); Beste doelman Samuel Vavrus (AC Trencin); Topscoorder; Jordy Peffer (KV Mechelen) zes goals; Henk Wendt Fairplay Troffee: Club Langley.

trots op onze sponsoren:

Copyright © Karel Stegeman Toernooi Ruurlo | Login Design en realisatie door Project Arthouse